Dovrefjell, moskusens rike?

I det siste har det vært en del fokus på moskusen i media. Dette flotte «urdyret» på Dovrefjell har dessverre tøffe tider i sommer. En smittsom lungesykdom ser ut til å ta livet av mange dyr i år. Ikke siden utbruddet av munnskurv i 2004 har like mange dyr omkommet sommerstid.

For reisende over Dovrefjell i mai/juni måned er moskusen en «fast» gjest langs jernbanelinjen ned mot Kongsvoll. Moskusen trekker da ned til vegetasjon som spirer i denne perioden. Moskusen er på mange måter blitt en naturlig del av Dovrefjell, men er tross alt en «fremmed art» i norsk fauna. Den ble introdusert til Norge fra Grønland i 1931, og trivdes godt i høyfjellet. Under 2. verdenskrig ble moskusstammen nesten utryddet på Dovrefjell, så nytt «friskt blod» var nødvendig i form av flere dyr fra Grønland. Den norske stammen ser ut til å trives godt i høyfjellet og i 2012 er det omtrent 300 dyr på Dovrefjell (før utbruddet av sykdom).

Moskusens rike? Dovrefjell. Nikon D80 og Nikon 16-85mm

Moskusfeet er i utgangspunktet et fredelig dyr, men man skal respektere sikkerhetsgrenser som er anbefalt. Det er et stort dyr som løper svært fort hvis provosert, og moskusen er ikke redd deg! Derfor er også den beste måten å nærme seg moskus på, å være synlig for dyrene. Så lenge den kan se deg og du forholder deg rolig, vil også moskuen stort sett være rolig. Kommer du plutselig usett tett innpå moskus, kan den svare med angrep. Respekter anbefalt minimumsavstand! (200 meter)

Her er noen bilder fra moskusen og dens rike, Dovrefjell!

 

Fotoustyr benyttet på bildene i galleriet: Nikon D80, Nikon D300s, Nikon 16-85mm, Nikon 18-200mm, Nikon 70-300mm, Nikon 300mm + Nikon Tce III 2.0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: