Uganda – Bwindi Impenetrable National Park

Etter 10 dager på reise gjennom Uganda kom vi fram til det som kanskje var det aller største høydepunktet på turen, Bwindi Impenetrable National Park og gorillasporing!

Soloppgang i Buhoma

Turen så langt hadde vært kjempeflott, med store natur og fotoopplevelser hver eneste dag. Det var allikevel noe ekstra når vi kjørte de 40 siste kilometerene fra Kihihi til Buhoma, samt å komme fram til lodgen hvor vi skulle bo de neste to døgnene. Buhoma er en liten landsby ved Bwindi NP og hovedkvarteret for administrasjon av nasjonalparken og gorillasporingen ligger her. Buhoma har etterhvert fått gorillasafari som en av de store inntektskildene, som salg av souvernier, arrangerte «community-walks» osv.

Bwindi NP ligger som nevnt helt sørvest i Uganda, svært nær Kongo og Rwanda. Nasjonalparken er på ca 330 kvadratkilometer med urskog. Denne skogen er «hjem» til ca 350 fuglearter, 220 ulike arter sommerfugler, 120 ulike arter pattedyr, nesten 30 forskjellige froskearter, kameloner, gekkoer og mange utrydningstruede arter. Urskogen består av over 1000 ulike planter, deriblant  over 160 ulike tresorter. Det finnes også mange ulike arter av primater, bla colobusaber, sjimpanser og ikke minst fjellgorillaer.

Fjellgorilla-baby i Bwindi.

Det finnes i dag ca 750 ville fjellgorillaer i verden. De få forsøkene som har vært med å plassere fjellgorillaer i fangenskap har alle mislykkes. Gorillaene har omkommet av både sykdommer og depresjon. Det finnes pr i dag ingen fjellgorillaer i fangenskap.

Av de 750 fjellgorillaene som eksisterer, har nesten halvparten sitt «hjemsted» i Bwindi. Den resterende halvparten er fordelt innenfor de samme fjellområdene i Kongo og Rwanda. Hele verdens populasjon av fjellgorillaer er samlet på et geografisk begrenset område, og de er dermed svært utsatt for trusler som avskogning, krypskyting og sykdommer.

De to dagene i Bwindi var utrolig innholdsrike! Vi fikk se naturen i og rundt Buhoma, vi fikk sett hvordan folk bor og lever i dette området, og ikke minst; vi fikk oppleve noen utrolige minutter sammen med fjellgorillaene (man får maks 60 minutter sammen med gorillaene).

     

Fra Buhoma og «community-walk»

Vi var 4 fra vår gruppe + en amerikaner som skulle spore Habinyanja-familien. Dette er den nest største habituerte gorillafamilen i Bwindi (totalt 18 individer), som innebærer både flere voksne og unge individer. Sporingen ble alt annet enn enkel, og for å ikke gjøre historien altfor lang: Vi gikk i 5 timer før vi fant gorillaene (dagen før hadde hele sporingen, inkludert 60 minutter sammen med gorillaene, vært gjort unna på 4 timer), men da vi kom fram var timer med slit opp og ned bratte fjellsider i tett urskog glemt.

Opplevelsen av å være nær disse fasinerende skapningene, noen ganger kun 2 meter unna, var helt utrolig. Å se gorillaene i sitt naturlige habitat, oppleve de avslappet, spisende og i harmoni, og ikke minst; se blikket og de ulike karakterne var noe av det største jeg har opplevd av naturopplevelser. Så får det være at turen tok nesten 10 timer. Jeg kan ikke huske sist jeg var så sliten, men allikvel utrolig lykkelig for å ha gjennomført sporingen, og fått oppleve fjellgorillaene! Bildene under får «være bevis» på at dette var en «opplevelse for livet.»!

Klikk på bildene for å vise galleriet, og piltastene kan da benyttes for å bla mellom bildene. For å se bildene i full størrelse, klikk på “permalink” under bildet i galleriet.

Alle gorillabildene er tatt med Nikon D300s og Nikon 300mm 2.8 VR

Etter Bwindi reiste vi østover og nordover igjen. Siste overnattingen skulle vi ha i Lake Mburo nasjonalpark. Mer om dette i neste innlegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: