«Tjaktje» – høst!

Overskriften i dette innlegget er hentet fra den samiske årstiden; «Tjaktje» – høst. Jeg fikk lyst til å nevne de samiske årstidene da jeg skulle skrive et innlegg om høsten som nå har kommet for fullt. Og med høsten mener jeg de første frostnettene, det første snøfallet, og selvfølgelig gult løv som etterhvert er i ferd med å forsvinne. Jeg la ut noen bilder i innlegget om septemberslutt på det sistnevnte.

Dagene er merkbart kortere, og temperaturene svinger med sol og med gråvær. I dette innlegget ønsker jeg derfor å dele noen bilder som passer til «Tjaktje», som er en mer presis betegnelse enn den 3 måneder lange høsten vi har i vår kalender. I følge samenes kalender deles året inn i 8 årstider, som følger naturens skifter og den evige syklusen knyttet til reinsdrift og høstingen av naturens reserver.

Jeg skal ikke beskrive alle de 8 årstidene, men de 3 samiske høstårstidene er delt opp på følgende måte: «Tjaktje-giesie» – høstsommer, «Tjaktje» – høst, «Tjaktje-daelvie» – høstvinter. Tjaktje strekker seg fra oktober og ut i november. Reinen avslutter brunstperioden, og det er tid for fiske, jakt og annet som skal gjøres før snøen legger seg. Den samiske høstflyttingen foregår også i løpet av Tjaktje.

Nylig var jeg på Bjorli, og opplevde flere dager med nydelig oktobervær! Virkelig oktoberhøst med både snøfall, minusgrader og mange flotte fotomotiver. Et vær som kanskje passer til samenes Tjaktje!

,

Bildene er tatt med Nikon D300s, Nikon 16-85mm, og Nikon 70-300mm.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: